Klub pušaća lula, cigar i cigarilosa Buža - Split
  • Mi smo največa rupa u zakonu - Mi smo Buža
  • Ovdi je dozvoljeno svašta mislit.
Blog
ponedjeljak, rujan 30, 2013
Stjepan Kelčec-Suhovec, Martin Dagelić, Krešimir Gavez

U organizaciji Saveza klubova pušača lula Hrvatske iz Zagreba, u Splitu je održano 21.09.2013. godine - 20. jubilarno otvoreno prvenstvo Hrvatske u dugom pušenju lule za dame i gospodu, po međunarodnim pravilima. Natjecatelji su bili finalisti iz registriranih klubova pušača lula u Hrvatskoj – klub „Magla“ i „Buža“ iz Split, „Zagreb“ iz Zagreba i „Mosor“ iz Omiša. Među dvadesetak natjecatelja bilo ih je i van ovih klubova. Sponzor prvenstva: SCANDINAVIAN TOBACCO GROUP, duhan prvenstva BORKUM RIFF.

Ovogodišnji prvak mr. sc. Martin Dagelić iz splitskog kluba pušača lula ''Magla'' osvojio je prvo mjesto s vremenom od 2 sata 17 minuta i 57 sekundi, a prošle godine u Vodicama, također kao pobjednik postigao je 2 sata 21 minutu i 7 sekundi, što je novi hrvatski rekord. Oba državna rekorda u disciplini pojedinac gospoda on je oborio, a ujedno je dvostruki prvak jer je ove i prošle godine i pobjednik u paru gospoda (prošle godine sa Zlatkom Klobučarom, a ove s Cimom Ćibarićem). Dagelićevo vrijeme je negdje treće u Europi i među prvih osam u svijetu, višestruki je prvak nekad u Jugoslaviji i sad u Hrvatskoj. Hobi su mu: maraton, kaskaderstvo, akrobatika, borilačke vještine, planinarenje.

Drugo mjesto osvojio je dr.sc. Stjepan Kelčec – Suhovec iz Zagreba s vremenom od 1 sat 16 minuta i 43 sekunde (koji je pretprošle godine kao prvak pušio preko 2 sata i 16 minuta, a na prvenstvu Europe zauzeo je prošle godine u Španjoloskoj 14. mjesto). Treće mjesto ima Krešimir Gavez također iz zagrebačkog kluba sa vremenom od 1 sat 6 minuta i 50 sekundi. Profesor dr.sc. Armin Škrbo doputovao je iz Sarajeva i već četvrtu godinu zaredom sudjeluje na ovom natjecanju i kako sam kaže stekao je veliko iskustvo u ovom šampionatu te je spreman da bude prvi predstavnik Bosne i Hercegovine na svjetskom prvenstvu u dugom pušenju lule koje će se održati u listopadu 2013. godine u Poljskoj u Poznanu. Profesor je čak 1.11.2011. godine u Zagrebu na državnom prvenstvu Hrvatske bio pobjednik. Ove godine sa vremenom od 1 sat 2 minute i 15 sekundi, osvojio je četvrto mjesto, kao i prošle. Najbolji iz Buže bija je Joško Bačić – Žila, poznati čistač ribe sa splitske peškarije (57 minuta i 20 sekundi). Najbolja muška ekipa je iz kluba Zagreb(Stjepan Kelčec-Suhovec, Krešo Gavez, Boris Vanić) sa vremenom 3 sata, 18 minuta i 26 sekundi, što je bolje za oko minutipo od ekipe Magle (Martin Dagelić, Cima Ćibarić, Jozo Miletić) koji su zauzeli drugo mjesto.

Poslije natjecanja i podjela nagrada i diploma, uslijedila je na Matejuški u Fife janjetina lešo, bakalar na brujet, lignje, pivo, vino, loza i tako dok nam nije dosadilo. Slavili su svi zajedno, premda je „zloglasna“ Magla rezultatima „isprašila“ purgere žešće nego ovdje u Splitu Hajduk Dinamo.

Sudci u Splitu natjecanja bili su: Milan Karamarković iz Zagreba i Neven Tomaš (pjesnik) iz Splita.

Među agilnim lulašima, spiritus muovens za organizaciju i marketing lulašenja je Splićanin Nenad Medak, predsjednik kluba „Buža“, koji je početkom ovog mjeseca u Splitu ujedno osvojio drugo mjesto u pušenju cigara na Svjetskom prvenstvu u pušenju cigara.

Natjecanje u pušenju lule viteška je disciplina u duhu ferplay-a, sa svrhom druženja i zabave. Ova natjecanja u svijetu se održavaju već preko 140 godina, a kod nas od 8.12.1984. U svijetu postoji međunarodna organizacija pušača lula CIPC (Comite International des Pipe Clubs) koja okuplja 29  zemalja  članica. Hrvatski savez pušača lula je u siječnju 2010. godine primljen u Međunarodnu organizaciju pušača lula CIPC, a članovi Hrvatskog saveza su svi klubovi pušača lula u RH (4 kluba). Klub „Zagreb“osnovan je u veljači 2004., „Magla“ u veljači 2005. godine, a ostali poslije.

Ljubitelji lula cijelog svijeta imaju svoj dan 20.02. kojeg svake godine slave kao dan pušača lula. Svake godine organiziraju se međunarodna natjecanja, europosko i svjetsko prvenstvo, državna, županijska međuklupska natjecanja. Svjetski rekord u dugom pušenju lule drži Talijan, profesor filozofije Gjanfranco Ruscala sa vremenom od 3 sata 33 minute i 10 sekundi.

Ova natjecanja se održavaju uvijek po međunarodnim pravilima u dugom (sporom) pušenju lule, a sude međunarodni i pomoćni sudci. Na prvenstvu svijeta bude i preko 300 natjecatelja. Puši se tri grama duhana u luli, pa tko najdulje puši da mu se ne ugasi, taj je pobjednik. Najprije se prije početka natjecanja prijavljuje organizatoru natjecatelje. Natjecanje se odvija u sedam disciplina: pojedinac muški, pojedinac žena, par muški, par žene, miješani par, ekipa muški, ekipa žene. Ekipa na državnom prvenstvu mora imati najmanje tri člana, a na svjetskom i europskom prvenstvu pet članova.

Prije natjecanja natjecatelji zauzimaju sjedaća mjesta za poredanim stolovima, zatim međunarodni sudac čita međunarodna pravila o pušenju lula: treba sjediti mirno za stolom, stalno šutjeti, prvih 10 minuta ne smije ništa piti (poslije može što god želi, nema alkotesta). Na stol svaki natjecatelj dobiva natjecateljski broj, u kesici 3 grama duhana, ravnu lulu, drveni nabijač i 2 šibice za pripaljivanje. Lula se počinje puniti iste sekunde i to traje 5 minuta. Zatim pripaljivanje s dvije šibice traje jedan minut, više nema pripaljivanja, počinje se mjeriti vrijeme natjecanja. Čim se lula ugasi treba dignuti u ruci svoj broj i pušenje je završeno. Tko najdulje puši, a da mu se lula ne ugasi, taj je pobjednik. Sudci non stop šetaju i kontroliraju.

Lulaši se bore protiv pušenja organizirajući predavanja o štetnosti pušenja, jer lula je manje štetna za zdravlje, ne udiše se u pluća nego samo pućka, jeftinije je pušenje od cigareta, ekološki je u prednosti jer se ne bacaju ćikovi, štiti se okoliš, nema požara i prljavštine, s lulom je izgled osobe pametniji.

KPL „Magla“, Split, 21.09.2013.                  

Foto: Nenad Medak

http://www.glas-slavonije.hr/211540/9/Pusenje-lule---viteska-disciplina-za-dame-i-gospodu-u-duhu-fair-playa

http://www.bhmagazin.com/iz-regiona-index/item/15471-odr%C5%BEano-prvenstvo-hrvatske-u-pu%C5%A1enju-lule.html
buza-split @ 08:28 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
utorak, rujan 10, 2013


buza-split @ 11:34 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
subota, svibanj 4, 2013


                                               MILAN TOMIĆ - ŠERIF

                                                     (1929 - 2013)

                                                                          Klub pušaća lula ''Magla'' SplitPosljednji pozdrav legendi od ekipe iz Buže.

buza-split @ 08:35 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
petak, ožujak 29, 2013


buza-split @ 10:35 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, veljača 21, 2013
          Međunarodni dan pušača lula obilježava se 20. veljače. Ove godine najstariji splitski klub pušača lula ''Magla'' u svom sjedištu (caffe bar ''Basket'') proslavio je međunarodni dan lulaša i svoj 28. rođendan. Točno prije 28 godina 23.02. osnovana je splitska Magla. Osnivači kluba, svi živi i dobrog zdravlja uz lulu i čašicu proslavili su dvostruki jubilej na kojem su još jednom iznijeli svoji 5 neoborivih teza prednosti pušenja lule u odnosu na cigarete.5 NEOBORIVIH TEZA PREDNOSTI PUŠENJA LULE U ODNOSU NA CIGARETE

FINANCIJSKI
Najprodavanija kutija cigareta u Hrvata ima cijenu od 20,00 kn, a cijena najprodavanije paklice duhana za lulu iznosi 43,00 kn. Ako pušač lule puši dnevno onoliko vremena koliko puši pušač jedne kutije cigareta onda će pušač lule svoju paklicu duhana od 50 grama potrošiti za cca 4 dana (43,00 kn). Za isto vrijeme pušač cigareta će popušiti 4 kutije cigareta (80,00 kn).

Potrošnja u kn

Cigarete 1 Dan 20,00 kn -  Lula 10,75 kn
Cigarete Tjedan 140,00 kn -  Lula 75,25 kn
Cigarete Mjesec  600,00 kn - Lula 322,50 kn
Cigarete  Godina 7300,00 kn - Lula 3923,75 kn

Pribor lulaša - 1200 kn

Pušač lule godišnje potroši na pribor za pušenje cca 1200,00 kn. (2 lule srednja cijena 300 kn, čistači za lulu i filteri za lulu).

Pušač lule za svoje užitke godišnje potroši 3 923,75 kn.
Pušač jedne kutije cigareta dnevno, godišnje potroši 7 300,00 kn.


ZDRAVSTVENI
Pušač lule ne uvlači duhanski dim u pluća već dim samo zadržava u ustima. Pušač cigareta uvlači (udiše) duhanski dim. Pušenje je u oba slučaja štetno za zdravlje, međutim pušač cigareta stvara veću štetu za vlastito zdravlje. Pušaći lule ne kašlju i ne iskašljavaju kao pušači cigareta.

EKOLOŠKI
Pušač cigareta u okoliš baca čikove koji se sporo razgrađuju u prirodi, dok pušač lule u prirodi ostavlja samo pepel.

SIGURNOSNI
Pušači cigareta bacaju neugašene čikove svugdje u okoliš ćime mogu izazvati požar. Bacanje čikova kroz prozor automobila uobićajena je pojava. Pušač lule nigdje ne baca upaljenu lulu. Pušači lula čuvaju svoju lulu i nikad je ne bacaju kroz prozor automobila.

UMJETNIČKI DOJAM
O ovoj tezi mogla bi se knjiga napisat. Najbolje je svakome da se pogleda u ogledalo prvo s cigaretom, a zatim s lulom. Kad se pogledate u ogledalo s cigaretom u ustima, primjetit ćete da u najmanju ruku izgledate kao kreten. Kad se pogledate u ogledalo s lulom u zubima onda ćete sigurno pomisliti: Joj, šta izgledam mudro, ozbiljno, šarmantno, pametno….(Da se ne umislite, pomirite se s činjenicom da i najveći glupan s lulom izgleda pametno). Zbog ovog posljednjeg razloga preporučujemo svim političarima, gradonačelnicima, ministrima, državnim dužnosnicima i predsjedniku države da puše lulu.

Ostale prednosti pušenja lule
Iza pušača cigareta ostaje smrad, a iza pušača lule ostaje ugodan miris. Lula je modni detalj, a cigareta znak ovisnosti. Žene prije uočavaju muškarca s lulom (mamac za ženske oći) nego muškarca s cigaretom. Zimi pušač lule može na svojoj luli ugrijat ruke (osobno pokretno grijanje).

Nepisana pravila pušača lule:

Žena, automobil i lula nikad i nikome se ne posuđuju.
Zabranjeno je cigaretom pripaljivati lulu, jer je to nemoralno i javno silovanje lule.
Pušač lule vrijedi najmanje za 3 pušača cigareta, pa se tako i treba ponašati.
Tko drži lulu u zubima ima zube i ne treba mu alko test.

Sponzor ove proslave je Borkum Riff, Fala in.

buza-split @ 08:31 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 23, 2012


Nakon uspješnog izlječenja od ovisnosti i svog najgoreg poroka (Coca Cola), Dida mraz se vratija svojoj staroj dobroj luli.

buza-split @ 22:23 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
49398
Kome se piše nek nam piše
  • buza.split@gmail.com
    ne piši epove admin nije Hasanaginjica
Shoutbox
21.3.2018. 9:08 :: Obat Ambeien Alami
JUAL OBAT  Herbal De Nature
21.3.2018. 9:08 :: Obat Ambeien Herbal
JUAL OBAT Herbal Paling Murah Paling Bagus
21.3.2018. 9:08 :: Obat Ambeien Herbal
JUAL OBAT DE Nature Indonesia
21.3.2018. 9:08 :: Obat Ambeien Herbal
JUAL OBAT DE Nature Indonesia
21.3.2018. 9:08 :: Obat Ambeien Herbal
JUAL OBAT HERBAL DENATURE PALING AMPUH 
21.3.2018. 9:48 :: Cara Mengobati Penyakit Eksim Dengan Bahan Alami
JUAL OBAT  Herbal CALL 081 360 412 456 WA 0859 3863 0909
21.3.2018. 9:48 :: Cara Mengobati Penyakit Eksim Dengan Bahan Alami
JUAL OBAT  Herbal CALL 081 360 412 456 WA 0859 3863 0909
21.3.2018. 9:48 :: Cara Mengobati Penyakit Eksim Dengan Herbal
JUAL OBAT  Herbal CALL 081 360 412 456 WA 0859 3863 0909
21.3.2018. 9:48 :: Cara Mengobati Penyakit Eksim Dengan Herbal
JUAL OBAT  Herbal CALL 081 360 412 456 WA 0859 3863 0909
21.3.2018. 9:48 :: Cara Mengobati Penyakit Eksim Dengan Herbal
JUAL OBAT  Herbal CALL 081 360 412 456 WA 0859 3863 0909
21.3.2018. 10:25 :: Ciri Ciri Penyakit Eksim
JUAL OBAT  Herbal CALL 081 360 412 456 WA 0859 3863 0909
21.3.2018. 10:25 :: Tanda Tanda Penyakit Eksim Kering
JUAL OBAT  Herbal CALL 081 360 412 456 WA 0859 3863 0909
21.3.2018. 10:25 :: Tanda Tanda Penyakit Eksim Kering
JUAL OBAT  Herbal CALL 081 360 412 456 WA 0859 3863 0909
21.3.2018. 10:25 :: Tanda Tanda Penyakit Eksim Kering
JUAL OBAT  Herbal CALL 081 360 412 456 WA 0859 3863 0909
21.3.2018. 10:25 :: Tanda Tanda Penyakit Eksim Kering
JUAL OBAT  Herbal CALL 081 360 412 456 WA 0859 3863 0909
21.3.2018. 13:48 :: Obat Ambeien Alami
JUAL OBAT  Herbal De Nature
21.3.2018. 13:48 :: Obat Ambeien Herbal
JUAL OBAT Herbal Paling Murah Paling Bagus
21.3.2018. 13:48 :: Obat Ambeien Herbal
JUAL OBAT DE Nature Indonesia
21.3.2018. 13:48 :: Obat Ambeien Herbal
JUAL OBAT DE Nature Indonesia
21.3.2018. 13:49 :: Obat Ambeien Herbal
JUAL OBAT HERBAL DENATURE PALING AMPUH 
21.3.2018. 13:49 :: Obat Ambeien Alami
JUAL OBAT  Herbal De Nature
21.3.2018. 13:49 :: Obat Ambeien Herbal
JUAL OBAT Herbal Paling Murah Paling Bagus
21.3.2018. 13:49 :: Obat Ambeien Herbal
JUAL OBAT DE Nature Indonesia
21.3.2018. 13:49 :: Obat Ambeien Herbal
JUAL OBAT DE Nature Indonesia
21.3.2018. 13:49 :: Obat Ambeien Herbal
JUAL OBAT HERBAL DENATURE PALING AMPUH 
21.3.2018. 13:52 :: Obat Ambeien Alami
JUAL OBAT  Herbal De Nature
21.3.2018. 13:52 :: Obat Ambeien Herbal
JUAL OBAT Herbal Paling Murah Paling Bagus
21.3.2018. 13:52 :: Obat Ambeien Herbal
JUAL OBAT DE Nature Indonesia
21.3.2018. 13:52 :: Obat Ambeien Herbal
JUAL OBAT DE Nature Indonesia
21.3.2018. 13:52 :: Obat Ambeien Herbal
JUAL OBAT HERBAL DENATURE PALING AMPUH 
Index.hr
Nema zapisa.